fortbildningsdag 30 augusti - for a singing generation

Med anledning av Arvsfondsprojektet ”Körsång för psykisk hälsa” bjuder Svenska Gospelverkstaden och studieförbundet Bilda in dig som körledare, pedagog eller engagerad ledare i frågan till en inspirationsdag där erfarna samhällsaktörer, ledare och forskare lyfter sångens betydelse för ungas välmående och psykiska hälsa. Hur kan vi bli bättre på att möta våra sångare och hur kan vi hjälpa dem vidare där det behövs?

 

Innehåll och medverkande:

9.30 FIKA & MINGEL


10.00 VÄLKOMMEN

Jonas Engström, kursledare
Mikaela Häger, verksamhetschef Svenska Gospelverkstaden


10.15 VARJE SAMTAL RÄKNAS

En av vår tids stora utmaningar är den psykiska ohälsan som ökar. Inte minst bland unga. Sedan 1931 har Mind (tidigare Svenska föreningen för psykisk hälsa) arbetet med denna frågan. Hur ser Mind på utvecklingen, dagsläget och på vilka sätt vi som ledare kan hjälpa de unga vi möter?
Johanna Nordin, chef för kunskap och utveckling på Mind


10.45 VAD ÄR EXISTENTIELL HÄLSA – och varför är den viktig?

På vilket sätt är den existentiella dimensionen av hälsa relevant för folkhälsan och hur påverkar den hur vi uppfattar vår fysiska, psykiska och sociala hälsa? Dr Christina Lloyd delar erfarenheter från sin forksning, externa expertuppdrag och mötet med ungdomar genom samtalsmaterialet ”Meningen med mig”.
Christina Lloyd, Legitimerad psykoterapeut, PhD i religionspsykologi


11.30 GOOD NEWS IN BAD TIMES

I början av 1930-talet föddes gospelmusiken i South Side Chicago och än idag sjuder stadens södra delar av de hoppfulla sångerna mitt i vardagen. Vad kan en tradition med erfarenhet av utanförskap och kamp, men även hopp och stark samhörighet betyda för ungdomar i Chicago och Europa idag?
Cinque Cullar, Minister of Music and Director of Student Life at Walter H. Dyett Performing Arts High School, Chicago


12.30 LUNCH
(till självkostnadspris)

14.00 MED RÖSTEN SOM EN LIVSLÅNG RESURS
Idag tas många beslut som minskar ungas möjlighet att prova på körsång och hitta sin röst som en livslång resurs för hälsa och självförtroende. Men det finns också, runtom i hela Sverige, positiva signaler och minst lika många som jobbar för att vända trenden och just ge ungdomar den möjligheten.
Lotta Wilund, verksamhetsledare UNGiKÖR
Ulrika Lind, ledare för Kungl. Akademiens projekt Sjungande Barn


14.25 A SINGING GENERATION

Arvfondsprojektet ”Körsång för psykisk hälsa” vill rusta ledare att möta unga som mår dåligt genom utveckling av en modell, låta unga, 15-25 år, få uppleva körsångens möjlighet att stärka välmåendet, synliggöra körsångens potential i samhället och samla körledare för att utbyta erfarenheter och få fortbildning.
Mikaela Häger, körledare, initiativtagare och metodutvecklare
Lina Fridblom, körmusik studieförbundet Bilda


15.10 ReChoired – keys for change

I den gemensamma sången tränar vi oss i samspel, delaktighet och tillit. Därför är körsång och kultur inte bara viktiga för en meningsfull fritid och den psykiska hälsan hos unga, utan även en nödvändig och grundläggande del för att långsiktigt kunna skapa ett hållbart samhälle.
Jonas Engström, körledare, föreläsare, ReChoired och Musik som medicin


15.30 SLUT

Svenska Gospelverkstaden i samarbete med Soulful Music, Bilda, Mind, Sensus, Sjungande Barn och UNGiKÖR

Anmälan: 495:- (halva priset för studerande)